LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene avansează pe cinci direcții și au eliberat 2 localități în sud și una în est. Imaginile satelitare arată militarizarea ZNPP

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene avansează pe cinci direcții și au eliberat 2 localități în sud și una în est. Imaginile satelitare arată militarizarea ZNPP

Imagini geolocalizate care arată forțele ucrainene ridicând un drapel ucrainean pe o clădire a unui spital din Vysokopillya, la sud de granița administrativă a regiunii Herson-Dnipropetrovsk. Surse din rețelele de socializare au confirmat că forțele ucrainene au traversat râul Siverskyi Doneț și au eliberat Ozerne.

Președintele Zelenski a anunțat că au fost eliberat două așezări în sudul Ucrainei. Foto: Profimedia

UPDATE 06.33 Contraofensiva ucraineană face progrese verificabile în sud și est.

Forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul Oblastului Herson și au asigurat teritoriul peste râul Siverskyi Doneț în regiunea Donețk. Ritmul contraofensivei se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta, pe măsură ce forțele ucrainene lucrează pentru a-i priva pe ruși de proviziile necesare, pentru a le perturba comanda și controlul și pentru a le slăbi moralul, chiar dacă atacurile la contraofensive continuă. Rușii vor contraataca ocazional și vor recâștiga terenul pierdut și, desigur, vor conduce probabil atacuri aprige de artilerie și aer împotriva așezărilor eliberate și a trupelor ucrainene în avans. Forțele ucrainene au făcut progrese suficient de substanțiale pentru a începe să evoce comentarii mai realiste de la milbloggeri ruși, care au fost foarte aproape de retorica optimistă a Kremlinului până astăzi.

UPDATE 05.50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au eliberat două așezări – fără a da nume- în sudul Ucrainei și o așezare în regiunea Donețk pe 4 septembrie. Zelensky a adăugat că Brigada 54 Mecanizată ucraineană a avansat și ea în direcția Lysychansk-Siversk și a stabilit poziții pe înălțimi nespecificate. Oficialii ucraineni au împărtășit imagini geolocalizate care arată forțele ucrainene ridicând un drapel ucrainean pe o clădire a unui spital din Vysokopillya, la sud de granița administrativă a regiunii Herson-Dnipropetrovsk. Surse din rețelele de socializare au confirmat că forțele ucrainene au traversat râul Siverskyi Doneț și au eliberat Ozerne, la 20 km nord-vest de Siversk.

UPDATE 05.17. Oficialii ucraineni au anunțat că forțele ucrainene continuă să facă progrese nespecificate în regiunea Herson și epuizează trupele și logistica ruse ca parte a contraofensivei din 4 septembrie.

Milbloggeri ruși au remarcat că forțele ruse s-au retras din Vysokopillya pentru a evita încercuirea din direcțiile Olhyne și Potomkyne (la vest și, respectiv, la est de Vysokopillya).

Oficialii ucraineni nu au numit a doua zonă eliberată. Șeful Administrației Oblastului Herson, Iaroslav Ianușevici, a raportat că forțele ruse au bombardat Olhyne, Potomkyne, Doryanka și Novovoznesenske (la sud-est de Vysokopillya), în timp ce unii milbloggeri au susținut că și elemente ale forțelor aeriene ruse s-au retras din Novovoznesenske, ceea ce ar putea indica un avans ucrainean în zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat lovituri aeriene la Lyubomyrivka (la aproximativ 28 km nord de orașul Herson), iar bloggerii ruși au raportat că forțele ruse au părăsit așezarea. Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, lovituri aeriene ruse asupra Sukhy Stavok, Bezimenne și Kostromka și alte așezări din jurul capului de pod ucrainean peste râul Ingulets, ceea ce poate indica faptul că forțele ucrainene au avansat până la 12 km sud-est de capul de pod. Milbloggeri ruși au susținut că forțele ruse trag cu artilerie la Kostromka și Sukhy Stavok, unde luptele au continuat pe tot parcursul zilei. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud Nataliya Gumenyuk a remarcat că forțele ucrainene avansează și eliberează așezările, dar forțele ruse continuă să bombardeze de departe pozițiile ucrainene nou-înființate.

image

Situația în Oblsatul Herson pe 4 septembrie. Sursa: ISW

UPDATE 04.47 Statul Major ucrainean au anunțat că militarii Regimentului 127 din Republica Populară Donețk (DNR) din Corpul 1 Armată au refuzat să lupte, invocând lipsa de provizii, cum ar fi apa. Statul Major ucrainean a raportat că reprezentanții ruși de contrainformații au de-a face cu regimentul 127 și că soarta acestuia este necunoscută. Forțele ruse au format Regimentul 127 de personal mobilizat cu forța în Donețk și Oblastul Lugansk la începutul lunii aprilie, alături de alte patru regimente DNR: 103, 109, 113 și 125. ISW a raportat anterior că DNR a redistribuit regimentele 109, 113 și 125 în nord-vestul Oblastului Herson la sfârșitul lunii iulie, iar regimentul 109 s-ar fi predat în prima zi a contraofensivei ucrainene.

UPDATE 04.22. Gumenyuk a remarcat că strategia de contraofensivă ucraineană este de a epuiza forțele ruse și a adăugat că forțele ucrainene au suficiente resurse și forțe pentru a restrânge puterea de luptă a Rusiei în sudul Ucrainei. Forțele ucrainene au continuat să lovească liniile de comunicație terestre rusești (GLOC), depozitele de muniții și pozițiile cheie pentru a sprijini eforturile de contraofensivă terestră ucraineană. Oficialii ucraineni au raportat că unitățile ucrainene de rachete și artilerie au lovit o trecere cu feribotul rusesc în Beryslav (la nord de Nova Kakhovka), iar utilizatorii rețelelor de socializare au publicat imagini cu forțele ucrainene lovind un segment al podului rutier Antonivsky de pe malul stâng al râului Nipro. Atacurile ucrainene asupra traversărilor cu feribotul sunt probabil în sprijinul direct al operațiunilor de contraofensivă în curs, întrucât perturbările generate de astfel de lovituri sunt mai efemere decât cele cauzate de atacurile asupra podurilor. Bombardarea continuă a podurilor, pe de altă parte, sunt indicatori ai unui efort pe termen lung de a împiedica forțele ruse să restabilize GLOC-uri înainte de încheierea eliberării regiunii de vest a Hersonului. Oficialii militari ucraineni au remarcat că forțele ucrainene au distrus un depozit de muniții rusești în raionul Bashtanka și au confirmat distrugerea unui depozit de muniții rusești din Oleshky (la aproximativ nouă kilometri sud de orașul Herson), care a avut loc pe 2 septembrie.

UPDATE 03.44 Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, că forțele ucrainene au continuat să lovească ținte rusești în centrul Oblastului Herson pe 3 și 4 septembrie. Imaginile pe rețelele de socializare ucrainene au arătat o pană mare de fum în Kozatske (pe malul drept al râului Nipru, lângă Nova Kakhovka), unde oficialii ucrainieni au raportat anterior că au distrus un ponton rusesc pe 3 septembrie. Ministerul rus al Apărării a susținut că a interceptat rundele ucrainene HIMARS, HARM și Olkha în Nova Kakhovka și peste hidrocentrala Kakhovka, iar utilizatorii ucraineni de rețele sociale au raportat că au auzit explozii în Nova Kakhovka.

UPDATE 03.10 Milbloggeri ruși au susținut că luptele au continuat pe cinci direcții: la est și la vest de Vysokopillya, lângă capul de pod ucrainean, lângă Snihurivka la aproximativ 60 km est de orașul Mykolaiv și la nord-vest și vest de orașul Herson pe 4 septembrie. Conturile Milblogger rămân în mare parte neverificabile.

Milbloggeri au susținut că forțele ucrainene nu au reușit să avanseze în direcția Petrivka, la sud-est de Vysokopillya. Milbloggeri au susținut că forțele ruse și ucrainene sunt angajate în lupte de stradă în Arhanhelske (pe malul de est al râului Inhulets și la vest de Vysokopillya) și că forțele ruse controlează încă partea de sud a așezării. Milbloggeri au mai afirmat că luptele au continuat la periferia de sud a Olhyne, următoarea așezare la vest de Vysokopillya. Milbloggeri ruși au susținut că progresele ucrainene la sud-est de capul de pod sunt condiționate de capacitatea lor de a acumula mai multe rezerve și au remarcat că forțele ruse trag intens în forțele ucrainene din zona Andriivka. Milbloggeri au remarcat că încercările ucrainene de a captura Blahodatne (la vest de Snihurivka) nu au avut succes și că focul de artilerie continuă în zona Snihurivka. Milbloggerii au remarcat că forțele ruse și ucrainene sunt angajate în bătălii de poziție în Posad-Pokrovske, în urma unei încercări nereușite a Ucrainei de a conduce o contraofensivă în zonă. Se pare că luptele de poziție au continuat în Oleksandrivka (35 km vest de orașul Herson), iar bloggerii au publicat imagini cu echipamente militare ucrainene abandonate în zonă. Imaginile din satelit au arătat a doua și a treia linie de apărare a Rusiei în Kyselivka (la aproximativ 18 km nord-vest de orașul Herson). Imaginile din satelit au mai arătat că forțele ruse au săpat tranșeele la sfârșitul lunii mai și le-au extins la sfârșitul lunii august. Forțele ruse au o apărare extinsă în jurul Aeroportului Internațional Herson din Chornobaivka. Imaginile geolocalizate au arătat forțele ruse lovind forțele ucrainene în avans, la sud de Tavriiske (la aproximativ 38 km nord-vest de orașul Herson).

UPDATE 02.58 Imaginile geolocalizate din 2-3 septembrie arată forțele ruse care trăg rachete MLRS din poziții de pe terenul centralei nucleare Zaporijia (ZNPP) la 1 km de un reactor nuclear. Înregistrările publicației de opoziție ruse The Insider cu forțele ruse care operează sisteme MLRS la ZNPP reafirmă evaluarea anterioară a ISW că forțele ruse au militarizat ZNPP. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat pe 3 septembrie că ZNPP a fost deconectat de la rețeaua de energie electrică pentru a doua oară în istoria sa operațională (prima dată a avut loc pe 25 august), probabil din cauza atacurilor continue rusești sub steag fals și a altor activități militare în și în jurul ZNPP. Surse rusești au susținut că ZNPP a încetat să furnizeze energie Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este pregătită să negocieze condițiile Moscovei pentru încheierea războiului rusesc din Ucraina pe 4 septembrie, dar Kremlinul își menține obiectivele maximaliste de „denazificare” Ucrainei.

Peskov a spus că Kremlinul va discuta cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky modul în care Ucraina va îndeplini condițiile rusești în timpul negocierilor de pace și a menționat că Rusia își va îndeplini toate obiectivele declarate ale „operațiunii militare speciale”. Peskov a menționat, de asemenea, că toate conflictele se încheie la masa de negocieri și a exprimat că relațiile dintre Rusia și Occident se vor îmbunătăți în curând. Declarația lui Peskov vine în mijlocul rapoartelor despre progresul contraofensivei ucrainene în sudul Ucrainei. Obiectivele declarate ale „operațiunii militare speciale” includ schimbarea regimului de la Kiev, precum și predarea tuturor regiunilor Donețk și Lugansk către Kremlin.

Eforturile Rusiei de a integra zonele ocupate din Herson, Zaporijia și Oblastul Harkov demonstrează că Moscova se așteaptă să păstreze și acele teritorii permanent.

Rusia solicită predarea Ucrainei și nu oferă niciun indiciu că Moscova este dispusă să negocieze serios și pe baza unei evaluări realiste a perspectivelor sale într-un război care pare a merge în favoarea Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

5 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris